ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΧΟΣ: Ο «ΕΦΙΑΛΤΗΣ» ΑΝΔΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Πώς δημιουργείται το τοπικό πάχος και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από αυτό;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΧΟΣ

Πρόκειται για συσσωρευμένο λίπος που συγκεντρώνεται επιλεκτικά σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Δημιουργείται από υπερβολική αύξηση του αριθμού και του όγκου των λιποκυττάρων στις «προβληματικές περιοχές», με αποτέλεσμα να προκαλείται κατακράτηση υγρών και να εμποδίζεται η αποβολή των άχρηστων ουσιών από το σώμα. Δυστυχώς είναι ένα πρόβλημα, που δύσκολα βελτιώνεται μονάχα με την σωστή διατροφή και άσκηση.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΧΟΥΣ

Κατά κανόνα το τοπικό πάχος είναι θέμα γενετικής προδιάθεσης και κληρονομικότητας. Ουσιαστικά, η κληρονομικότητα παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στο σωματότυπό μας όσο και στο πόσο εύκολα αποθηκεύουμε τοπικό λίπος σε ορισμένες περιοχές του σώματος. Μελέτες μάλιστα έχουν δείξει ότι στους μεσογειακούς λαούς υπάρχει εντονότερη γονιδιακή προδιάθεση για συσσώρευση λίπους και εμφάνιση τοπικού πάχους.
Άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση τοπικού πάχους είναι η έλλειψη ύπνου και το στρες, που επιβραδύνουν τον μεταβολισμό και αυξάνουν την παραγωγή κορτιζόλης από τον οργανισμό, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ποσοστό λίπους στα λιποκύτταρα. Επίσης, διάφορες ορμονικές διαταραχές στις γυναίκες (θυρεοειδής, διαταραχές στην έμμηνο ρύση, κλιμακτήριος κ.α.) και αλλαγές στην τιμή της τεστοστερόνης στους άνδρες μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση τοπικού πάχους, ακόμα και αν δεν υπάρχει προδιάθεση. Τέλος, σημαντικό ρόλο παίζουν και η ηλικία, η διατροφή και ο τρόπος ζωής, καθώς και η επαρκής πρόσληψη υγρών.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΛΙΠΟΑΠΟΘΗΚΕΣ

Οι πιο προβληματικές περιοχές είναι το πηγούνι, τα μπράτσα, το στομάχι, τα πλαϊνά της κοιλιάς, οι μηροί, τα γόνατα, η πλάτη και οι μαστοί, που ιδίως στους άνδρες η συσσώρευση περιττού λίπους μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη του φαινομένου της γυναικομαστίας

ΙΔΑΝΙΚΟ ΒΑΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΧΟΣ

Μεταξύ ιδανικού βάρους και τοπικού πάχους δεν φαίνεται να υπάρχει άμεση συσχέτιση, καθώς παρατηρείται συχνά άτομα με φυσιολογικό βάρος να έχουν προβλήματα τοπικού πάχους. Επιπλέον, το τοπικό πάχος είναι ένα σύνθετο πρόβλημα, που δύσκολα αντιμετωπίζεται, ακόμα και αν κανείς ακολουθεί συστηματικά μια υγιεινή διατροφή και έναν αθλητικό τρόπο ζωής

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΑΧΟΥΣ

Αν και η διατροφή και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στην διατήρηση ενός υγιούς βάρους και στη διαμόρφωση ενός αρμονικού σωματότυπου, στην πραγματικότητα το τοπικό πάχος δύσκολα εξαλείφεται μονάχα με τη σωστή δίαιτα και τη γυμναστική. Ευτυχώς, όμως, η αισθητική χειρουργική έχει εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε να παρέχει τα επιθυμητά αποτελέσματα είτε με τη χρήση εξειδικευμένων μηχανημάτων είτε με τη χρήση ειδικών χημικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων με έναν τρόπο ανώδυνο, γρήγορο και ελάχιστα επεμβατικό.

Ελπίζουμε το άρθρο να σας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες.
Πατήστε το κουμπί για να δείτε όλα τα άρθρα μας!