ΟΤΑΝ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΜΑΛΛΙΩΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την τριχόπτωση και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου σώματος καλύπτεται από τρίχες. Το βασικό συστατικό των τριχών είναι η κερατίνη, μια πρωτεΐνη που παράγεται από τα τριχοθυλάκια, που βρίσκονται στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος. Τα τριχοθυλάκια διαρκώς παράγουν νέες τρίχες, οι οποίες αντικαθιστούν τις παλιές, που πέφτουν.

Ουσιαστικά, κάθε τρίχα έχει τον δικό της κύκλο ζωής, ο οποίος διαιρείται σε τρεις φάσεις:

 1. Αναγενής φάση: η τρίχα αναπτύσσεται
 2. Καταγενής φάση: Η τρίχα προετοιμάζεται να πέσει
 3. Τελογενής φάση: Η τρίχα πέφτει και αντικαθίσταται από μια νέα τρίχα, οπότε ξεκινά ένας νέος κύκλος ζωής

Σύμφωνα με τους ειδικούς υπό κανονικές συνθήκες το 90% των τριχών του κεφαλιού βρίσκεται στην αναγενή φάση και μόλις ένα ποσοστό 10% των τριχών βρίσκεται στην τελογενή φάση. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι ο φυσιολογικός ρυθμός ανάπτυξης της τρίχας είναι 15 εκατοστά κατά χρόνο, ρυθμός όμως που επιβραδύνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του κάθε ανθρώπου.
Με βάση τα παραπάνω προκύπτει ότι η απώλεια περίπου 100 τριχών την ημέρα είναι απολύτως φυσιολογική διαδικασία. Αντίθετα, όταν παρατηρηθεί μεγαλύτερη απώλεια τριχών, τότε αυτό είναι μια ένδειξη ότι έχει επηρεαστεί ο κύκλος ζωής της τρίχας και έχει γίνει πιο σύντομος, με αποτέλεσμα περισσότερα τριχοθυλάκια να βρίσκονται στην τελογενή φάση.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Τα συμπτώματα τριχόπτωσης είναι διαφορετικά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες. Οι άνδρες που υποφέρουν από τριχόπτωση παρατηρούν λέπτυνση των τριχών τους, υποχώρηση της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής και ενίοτε πλήρη απώλεια τριχών (σχηματισμό φαλάκρας) στην κορυφή της κεφαλής. Αντίθετα, το βασικό σύμπτωμα της γυναικείας τριχόπτωσης είναι η αραίωση και η αποδυνάμωση των μαλλιών κυρίως στην κορυφή της κεφαλής.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Οι συνηθέστεροι παράγοντες που διαταράσσουν το κύκλο ζωής της τρίχας είναι:

 1. Ορμονικές διαταραχές: αλλαγές στα επίπεδα των γυναικείων ορμονών λόγω εγκυμοσύνης, θηλασμού ή εμμηνόπαυσης, ή αλλαγές στα επίπεδα των ανδρικών ορμονών
 2. Γονιδιακή προδιάθεση και κληρονομικότητα
 3. Ποικίλες παθήσεις: διαταραχές του θυρεοειδούς, διαβήτης, λύκος, αναιμία, έλλειψη σιδήρου
 4. Λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων
 5. Εγκαύματα και τραυματισμοί
 6. Αυτοάνοσα νοσήματα
 7. Λανθασμένη περιποίηση μαλλιών (συχνό λούσιμο, βαφή μαλλιών, ισιωτική, σφιχτός κότσος κ.α.)
 8. Στρες
 9. Κακή διατροφή, φτωχή σε βιταμίνες και πρωτεΐνες.
 10. Μόλυνση περιβάλλοντος

ΑΛΩΠΕΚΙΑ

Η συνηθέστερη μορφή τριχόπτωσης στους άνδρες είναι η ανδρογενετική αλωπεκία. Οι τρίχες πέφτουν και σταδιακά δημιουργείται ένα γράμμα Μ στην κορυφή της κεφαλής. Τα μαλλιά λεπταίνουν και δημιουργείται μερική ή ολική φαλάκρα. Η αλωπεκία μπορεί να εμφανιστεί από πολύ νωρίς στην ζωή ενός άνδρα, ενώ εξελίσσεται ραγδαία στην ηλικία των 20 – 30 χρόνων. Η εμφάνιση της έχει συσχετιστεί με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, με ορμονικές διαταραχές, με παθήσεις, όπως η στεφανιαία νόσος και η υπέρταση, αλλά και με το έντονο στρες, τη λήψη φαρμάκων και την μη ισορροπημένη διατροφή.

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

Σε αντίθεση με τους άνδρες, στις γυναίκες η τριχόπτωση δεν οδηγεί στην πλήρη εξαφάνιση της πρόσθιας μετωπιαίας γραμμής, αλλά σε διάχυτη αποδυνάμωση και αραίωση των μαλλιών. Η γυναικεία τριχόπτωση έχει συσχετιστεί κυρίως με ορμονικούς παράγοντες (σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), διαταραχές του θυρεοειδούς, τη λήψη αντισυλληπτικών ή κορτικοστεροειδών και με διακύμανση των ορμονών λόγω κύησης, γαλουχίας ή εμμηνόπαυσης.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗΣ

Η τριχόπτωση είναι ένα αισθητικό πρόβλημα με μεγάλες ψυχολογικές προεκτάσεις, καθώς τόσο για τον άνδρα όσο και για την γυναίκα τα μαλλιά παίζουν καθοριστικό ρόλο στην αυτοεκτίμησή τους. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση της τριχόπτωσης προϋποθέτει τη σωστή διάγνωση των αιτιών της. Και στο κομμάτι αυτό η σύγχρονη αισθητική ιατρική μπορεί να προσφέρει εγγυημένες λύσεις και οριστικά αποτελέσματα μέσω της τεχνικής μεταμόσχευσης μαλλιών FUE (Follicular Unit Extraction).
.

Ελπίζουμε το άρθρο να σας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες.
Πατήστε το κουμπί για να δείτε όλα τα άρθρα μας!