ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Ενυδάτωση: Το Α και το Ω για την υγεία της επιδερμίδας

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ

Ποιος δεν θέλει ένα λαμπερό και σφριγηλό δέρμα και μια επιδερμίδα ελαστική και σωστά ενυδατωμένη. Δυστυχώς, όμως, ποικίλοι παράγοντες στερούν από το δέρμα μας την απαραίτητη υγρασία, κάνοντας το να δείχνει θαμπό, ξηρό και κουρασμένο. Επιπλέον, μια αφυδατωμένη επιδερμίδα δεν συνιστά μονάχα ένα αισθητικό πρόβλημα, καθώς ένα σωστά ενυδατωμένο δέρμα μπορεί αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσει τις κακουχίες της καθημερινότητας. Ουσιαστικά, δηλαδή, η ενυδάτωση συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της άμυνας της επιδερμίδας.

ΤΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Το δέρμα μας αποτελείται από τρία στρώματα: την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό.

Η επιδερμίδα αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού μας, καθώς είναι αυτή που μας προστατεύει από εξωτερικούς βλαβερούς παράγοντες ((ακτίνες UV, καπνό, ρύπανση, βακτήρια) και ελέγχει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος. Αποτελείται από κερατινοκύτταρα, που ελέγχουν την διαπερατότητά της, μελανινοκύτταρα, που προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία, και από κύτταρα Langerhans, που είναι μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Η επιδερμίδα διαιρείται σε πέντε στιβάδες: την κεράτινη στιβάδα, που μας προστατεύει από τους επιβαρυντικούς εξωτερικούς παράγοντες, τη διαυγή στιβάδα, την κοκκώδη στιβάδα, την ακανθώδη στιβάδα και τη βασική στιβάδα, που είναι υπεύθυνη για την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.
Στην επιφάνεια της επιδερμίδας υπάρχει μια λεπτή μεμβράνη λιπιδίων, λίπους και ιδρώτα, η υδρολιπιδική μεμβράνη, που είναι η κατεξοχήν υπεύθυνη για την προστασία του δέρματος από τα βακτήρια και την αφυδάτωση. Σε αυτήν ακριβώς την μεμβράνη δρουν τα ενεργά και θρεπτικά συστατικά όλων των προϊόντων περιποίησης του δέρματος. Η διατάραξη της ισορροπίας των λιπιδίων και της υγρασίας στην επιδερμίδα επηρεάζει αρνητικά τη συνοχή της υδρολιπιδικής μεμβράνης, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να γίνεται πιο ευάλωτη και διαπερατή σε αλλεργιογόνους και επιβαρυντικούς παράγοντες και να χάνει τα φυσιολογικά επίπεδα υγρασίας της.

Το χόριο είναι ο συνδετικός ιστός μεταξύ επιδερμίδας και υποδόριου ιστού. Είναι πλούσιο σε συνδετικές ίνες ελαστίνης και κολλαγόνου και προσφέρει στήριξη στην επιδερμίδα και ελαστικότητα στο δέρμα, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο κατά της χαλάρωσης. Ακόμα, περιέχει ειδικά ανοσολογικά κύτταρα, που το καθιστούν απαραίτητο για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, και διαθέτει πλούσιο αγγειακό δίκτυο, εξασφαλίζοντας τη μεταφορά των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στο δέρμα, την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών και τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του δέρματος.

Τέλος, ο υποδόριος ιστός λειτουργεί ως μονωτικό υλικό μεταξύ του χορίου και των οστών, απορροφώντας τους κραδασμούς, διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία και καθορίζοντας τη σφριγηλότητα του δέρματος.

ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΙΠΟΥΣ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗΣ

Η σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας δεν αποτελεί μέλημα μονάχα όσων υποφέρουν από ξηρό δέρμα. Αντίθετα, είναι κάτι που πρέπει να μας απασχολεί όλους, καθώς ποικίλοι παράγοντες επηρεάζουν αρνητικά την επιδερμίδα μας, κάνοντας της να χάνει σταδιακά την ελαστικότητα και την υγρασία της. Ουσιαστικά, με την πάροδο του χρόνου το φυσικό κολλαγόνο του δέρματος εξασθενεί, με αποτέλεσμα το δέρμα να χάνει τη συνοχή και τη σφριγηλότητά του. Η δε ελλιπής ενυδάτωση αποδυναμώνει το δέρμα και το καθιστά περισσότερο ευάλωτο σε εξωτερικούς επιβαρυντικούς παράγοντες, επιταχύνοντας τη γήρανση και την εμφάνιση ρυτίδων.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΕΠΙΒΑΡΥΝΤΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ

  • Ηλικία
  • Ορμονικές διαταραχές
  • Ηλιακή ακτινοβολία
  • Κάπνισμα
  • Μόλυνση του περιβάλλοντος
  • Φύλο
  • Ανθυγιεινός τρόπος ζωής
  • Ανεπαρκής περιποίηση του δέρματος (καθαρισμός, ενυδάτωση)

ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ

Το πρώτο και βασικότερο βήμα για τη σωστή ενυδάτωση του προσώπου είναι ο καθαρισμός από τη σκόνη και τους ρύπους,, που φράζουν τους πόρους της επιδερμίδας, εμποδίζοντας την οξυγόνωση και την ανανέωση των κυττάρων.

Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, βήμα είναι η ενυδάτωση της επιδερμίδας, ώστε να ενεργοποιηθεί η διαδικασία της κυτταρικής ανανέωσης, να ενισχυθεί η φυσική παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, να αυξηθεί η ελαστικότητα και η σφριγηλότητα του δέρματος και να επιτευχθεί συνολική αναζωογόνηση του προσώπου.

ΤΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΑ ΕΝΥΔΑΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Υπάρχουν διάφορα συστατικά που συμβάλλουν σημαντικά στην ενυδάτωση της επιδερμίδας. Τα κυριότερα και πιο αποτελεσματικά, όμως, είναι το υαλουρονικό οξύ, που ελέγχει τα επίπεδα υγρασίας του δέρματος, τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά, που προστατεύουν την επιδερμίδα από τη γήρανση, και τα αμινοξέα, που έχουν την ιδιότητα να δεσμεύουν μόρια υγρασίας.

Ελπίζουμε το άρθρο να σας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες.
Πατήστε το κουμπί για να δείτε όλα τα άρθρα μας!