ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

Ακμή: μια δερματική πάθηση, χωρίς ηλικία και με έντονες ψυχολογικές και συναισθηματικές προεκτάσεις

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΚΜΗ

Η ακμή είναι μια χρόνια φλεγμονώδης πάθηση, που προσβάλλει τις τριχοσμηγματογόνες μονάδες.

Εμφανίζεται κατά κανόνα κατά την εφηβεία, αν και τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση και της λεγόμενης «όψιμης ακμής», ενός φαινομένου κατά το οποίο παρατηρείται εμφάνιση ακμής σε ενήλικες και ιδιαίτερα σε ενήλικες γυναίκες.

Η ακμή προκαλεί ποικίλες βλάβες στο δέρμα, όπως φαγέσωρες, βλατίδες φλύκταινες, κύστες, οζίδια και ουλές, που εντοπίζονται κυρίως στο πρόσωπο, αλλά και στο υπόλοιπο σώμα.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

  1. Υπερβολική δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, με αποτέλεσμα την υπερβολική έκκριση σμήγματος, λόγω κληρονομικότητας ή λόγω ορμονικών διαταραχών (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών)
  2. Φραγμένοι πόροι λόγω μαύρων στιγμάτων
  3. Υπερανάπτυξη βακτηριδίων λόγω αυξημένης λιπαρότητας του δέρματος και υπερπαραγωγής σμήγματος
  4. Δημιουργία φλεγμονών λόγω διόγκωσης των σμηγματογόνων αδένων

Ειδικά σε ότι αφορά την όψιμη ακμή παράγοντες που έχουν συσχετιστεί με την εμφάνισή της είναι η κληρονομικότητα, η χρήση μη πιστοποιημένων καλλυντικών προϊόντων, η χρήση ακατάλληλων αντηλιακών, ποικίλοι ορμονικοί παράγοντες, η παχυσαρκία και το στρες.

ΟΙ ΤΥΠΟΙ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

Ανάλογα με τη βαρύτητα των συμπτωμάτων διακρίνονται οι εξής κλινικοί τύποι ακμής:

  1. Ήπια/ φαγεσωρική ακμή: χαρακτηριστικό σύμπτωμα είναι η εμφάνιση φαγέσωρων, είτε κλειστών και λευκών είτε ανοιχτών και μαύρων (μαύρα στίγματα). Δεν ανήκει στους φλεγμονώδεις τύπους γι’ αυτό είναι λιγότερο επώδυνη και ενοχλητική μορφή ακμής.
  2. Μέτρια/ βλατιδώδης ακμή: πρόκειται για μια επιθετική μορφή ακμής που εντοπίζεται κυρίως στο πρόσωπο, την πλάτη και τον θώρακα. Χαρακτηριστικό της σύμπτωμα είναι η εμφάνιση βλατίδων/ φλυκταινών. Έχει αυξημένες πιθανότητες να αφήσει ουλές και σημάδια.
  3. Σοβαρή/ οζιδιοκυστική ακμή: Πρόκειται για την πιο βαριά μορφή ακμής, που έχει χρόνια και ιδιαίτερα ανθεκτικά συμπτώματα. Οδηγεί στην εμφάνιση κυστών/ οζιδίων και έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να αφήσει μόνιμες ουλές και σημάδια στο πρόσωπο.

ΑΚΜΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της διατροφής και της ακμής. Έρευνες έχουν δείξει ότι υπάρχουν τροφές που επιδεινώνουν το πρόβλημα και τροφές που βελτιώνουν την κατάσταση.

Γαλακτοκομικά προϊόντα, τροφές με υψηλό γλυκαιμικό φορτίο και λιπαρές τροφές πρέπει να αποφεύγονται σε περιόδους έξαρσης της ακμής. Τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (λευκό αλεύρι), η ζάχαρη, το λευκό ρύζι, καθώς συνδέονται με αυξημένη παραγωγή ινσουλίνης, προκαλούν υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων.

Αντίθετα, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όσπρια, ξηροί καρποί και λαχανικά μπορούν να μειώσουν τις φλεγμονές και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΚΜΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΟΥΛΩΝ

Αν και η ακμή είναι μια πολύ συνηθισμένη πάθηση του δέρματος επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία των νοσούντων. Γι’ αυτό πρέπει να θεραπεύεται έγκαιρα και αποτελεσματικά. Ανάλογα με την βαρύτητα της εκάστοτε περίπτωσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες αισθητικές θεραπείες, όπως είναι ο καθαρισμός και το χημικό peeling.

Ιδιαίτερα αποτελεσματικές είναι και οι λύσεις που προσφέρει η κοσμητική ιατρική στο ζήτημα της αντιμετώπισης των ουλών και των σημαδιών λόγω ακμής (μεσοθεραπεία, laser)

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

Η ακμή είναι ένα ιδιαίτερα ενοχλητικό και επίμονο δερματολογικό πρόβλημα και η αντιμετώπισή της απαιτεί συστηματικότητα και συνέπεια.

Ο καθημερινός καθαρισμός του προσώπου, η χρήση πιστοποιημένων καλλυντικών προϊόντων, η αποφυγή «βαριών» λιπαρών προϊόντων μακιγιάζ, η προτίμηση εξειδικευμένων για την ακμή καλλυντικών και η σωστή και ισορροπημένη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ακμής.

Ελπίζουμε το άρθρο να σας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες.
Πατήστε το κουμπί για να δείτε όλα τα άρθρα μας!