Μυρμηγκιες (Warts, Verrucae)

Οι μυρμηκίες είναι καλοήθεις υπερπλασίες του δέρματος, που προκαλούνται από στελέχη του ιού HPV, τα οποία προσβάλλουν τα επιδερμικά κύτταρα, πυροδοτώντας τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό τους.

Έτσι, δημιουργούνται οι μυρκηκίες, καλοήθη δηλαδή εξογκώματα με σκληρή επιφάνεια και όψη κουνουπιδιού.

ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ: ΌΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥΣ!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

ΜΥΡΜΗΚΙΕΣ

 • ΚΡΥΟΠΗΞΙΑ

 • ΔΙΑΘΕΡΜΟΠΗΞΙΑ

 • LASER CO2

 • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ

Τ ο σχήμα και το χρώμα των μυρμηκίων ποικίλλει. Διακρίνονται οι εξής τύποι:

 • Κοινές μυρμηκίες, στρογγυλού ή ακανόνιστου σχήματος, επίπεδες ή εξογκωμένες, χρώματος λευκού, γκρίζου ή καφέ. Συχνότερα εντοπίζονται γύρω από τα νύχια, τα δάκτυλα, τα πέλματα και τις παλάμες. Ενίοτε προκαλούν ήπιο πόνο
 • Ομαλές μυρμηκίες, ελαφρώς επηρμένες ή επίπεδες, με λεία επιφάνεια, χρώματος ανοιχτού καφέ ή γαλαζοκίτρινου. Συχνότερα εντοπίζονται στο μέτωπο, το πηγούνι, τα πόδια, το λαιμό και τη ραχιαία επιφάνεια των χεριών . Ενίοτε προκαλούν κνησμό.
 • Θηλωματώδεις μυρμηκίες: συνήθως εμφανίζονται στο πρόσωπο και το λαιμό, ενώ άλλες φορές εντοπίζονται σε μικρές ομάδες στο τριχωτό της κεφαλής
 • Δακτυλοειδείς ή Νηματοειδείς μυρμηκίες: θυμίζουν τα θηλώματα και εντοπίζονται στο λαιμό και τις μασχάλες

Οι μυρκηκίες είναι η δεύτερη πιο συχνή δερματική νόσος. Προσβάλλουν όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτου φύλου ή ηλικίας, πιο ευάλωτα όμως είναι τα παιδιά και οι έφηβοι. Μεταδίδονται μέσω της δερματικής επαφής και με επαφή με υγρές, μολυσμένες επιφάνειες.

Γι’ αυτό και μεταδίδονται εύκολα σε κολυμβητήρια και γυμναστήρια. Επίσης οι μυρκηκίες μεταδίδονται και με ενοφθαλμισμό, από ένα σημείο του σώματος σε άλλο μετά από επαφή με τη μολυσμένη περιοχή. Γι’ αυτό και παράγοντες που προκαλούν σχισμές/ ρωγμές στο δέρμα (ονυχοφαγία, παρωνυχίδες, σκασμένο δέρμα, έκζεμα) λειτουργούν επιβαρυντικά.

Έχουν μεγάλο χρόνο επώασης, πράγμα που σημαίνει ότι από τη στιγμή που κάποιος θα μολυνθεί από το στέλεχος του ιού HPV, που προκαλεί τις μυρμηκίες, μέχρι αυτές να εμφανιστούν μπορεί να περάσει από ένας μήνας μέχρι και 2 χρόνια. Συνεπώς είναι δυνατόν να είναι κάποιος φορέας του ιού HPV, δίχως να το γνωρίζει.

Πιο ευάλωτα είναι τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Κατά κανόνα οι μυρμηκίες είναι ασυμπτωματικές, ωστόσο μερικές φορές επιφέρουν κνησμό, πόνο ή αιμορραγία, ιδίως στις περιπτώσεις που εντοπίζονται στα πέλματα, τις παλάμες και κάτω από τα νύχια.

Η αφαίρεση των μυρμηκίων συνίσταται όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς τους.

Οι μέθοδοι αφαίρεσης εξαρτώνται από τον τύπο και το μέγεθος των βλαβών και είναι οι εξής:

 • Κρυοπηξία: Είναι μια μη επεμβατική μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιείται υγρό άζωτο πάνω στη βλάβη. Έτσι, ψύχονται οι παθολογικοί ιστοί του δέρματος και οι μυρμηκίες εξαλείφονται πλήρως. Είναι μια θεραπεία αποτελεσματική, γρήγορη, ανώδυνη, με μηδενικό χρόνο αποθεραπείας, ιδανική για όλες τις ηλικίες και οικονομικά προσιτή. Το μειονέκτημα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αφήσει κάποιο σημάδι.
 • Διαθερμοπηξία: ελάχιστα επεμβατική θεραπεία, κατά την οποία γίνεται καυτηρίαση των βλαβών με βελόνα. Συνήθως προηγείται χρήση τοπικής αναισθητικής κρέμας. Μερικές φορές στα σημεία της θεραπείας μένει κάποιο σημάδι, ενώ είναι πιθανόν να χρειαστούν και επαναληπτικές συνεδρίες.
 • Laser CO2: Η ενεργεία του laser στοχεύει αποκλειστικά πάνω στη βλάβη, χωρίς να τραυματίζει τη γύρω περιοχή. Έτσι, οι μυρμηκίες αφαιρούνται σε μια μόλις συνεδρία ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς να μένει κανένα σημάδι ή ουλή. Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική και έχει μηδενικό χρόνο αποθεραπείας
 • Σπανιότερα, σε περιπτώσεις μεγάλων βλαβών, πραγματοποιείται χειρουργική αφαίρεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του ασθενής είναι σημαντική, προκείμενου να μειωθεί ο κίνδυνος νέας μόλυνσης.