Μελασμα (Παναδες)

Τ ο μέλασμα (πανάδες) είναι μια επίκτητη δερματοπάθεια, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η εμφάνιση στο δέρμα, κυρίως στο πρόσωπο, το λαιμό και τα χέρια, συμμετρικών, αλλά με ασαφή όρια, υπερμελαγχρώσεων.

Το χρώμα των πανάδων είναι ανοικτό ή σκούρο καστανό στον επιδερμικό τύπο και μελανό ή κυανωπό στον χοριακό τύπο.

ΜΕΛΑΣΜΑ: Οι ενοχλητικές κηλίδες στο δέρμα!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

ΜΕΛΑΣΜΑ

 • ΤΟΠΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ / ΛΕΥΚΑΝΤΙΚΕΣ ΑΛΟΙΦΕΣ

 • ΧΗΜΙΚΑ Peelings

 • ΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ

 • Laser

Π ρόκειται για μια πάθηση που δημιουργεί κυρίως αισθητικά προβλήματα, χωρίς να υποκρύπτει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Οφείλεται σε δυσλειτουργία των μελανινοκυττάρων, των κυττάρων που παράγουν μελανίνη, τη φυσική ουσία, που μας προστατεύει από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία.

Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση, που είτε βρίσκεται σε ύφεση είτε υποτροπιάζει. Το μεγαλύτερο ποσοστό των νοσούντων είναι γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία, ενώ, μολονότι το μέλασμα εμφανίζεται σε όλους τους τύπους επιδερμίδας, κατά κανόνα παρατηρείται σε σκουρόχρωμες επιδερμίδες.

Τα αίτια του μελάσματος δεν είναι επακριβώς αποσαφηνισμένα. Ποικίλοι παράγοντες, όμως, όπως η γενετική προδιάθεση, η συχνή και παρατεταμένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι ορμονικές διαταραχές θεωρούνται παράγοντες επιβαρυντικοί της πάθησης.

Επίσης, το μέλασμα μπορεί να εμφανιστεί λόγω κάποιας φωτοαλλεργικής αντίδρασης σε ορισμένα φάρμακα και καλλυντικά, μετά από χημικό peeling, κατά τη διάρκεια της κύησης ή εξαιτίας της λήψης αντισυλληπτικών.

Ακόμα, έχει παρατηρηθεί εμφάνιση πανάδων μετά από φλεγμονές, δερματικούς τραυματισμούς και μη έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής.

Σε κάθε περίπτωση η θεραπεία που θα πρέπει να γίνει μεταξύ Φθινοπώρου και πριν την Άνοιξη, οπότε η ηλιακή ακτινοβολία είναι μικρότερη.

Τέλος, το μελασμα έχει συνδεθεί και με την κακή διατροφή (έλλειψη σιδήρου, μαγνησίου και βιταμίνης C) και με το άγχος.

Τ ο μέλασμα μπορεί να εμφανιστεί σε διαφορές μορφές:

 • κεντροπροσωπική: εμφάνιση πανάδων στο μέτωπο, τη μύτη, τις παρειές, το άνω χείλος και το πηγούνι
 • παρειακή: οι πανάδες εμφανίζονται μονάχα στη μύτη και τις παρειές
 • κάτω γναθιαία μορφή: οι πανάδες επικεντρώνονται στην περιοχή της κάτω γνάθου

Θεραπείες: Ανάλογα με την εκτίμηση του δερματολόγου ως προς το τύπο και το βάθος των δυσχρωμιών υπάρχουν οι εξής θεραπείες:

 • Τοπικά Σκευάσματα/ Λευκαντικές αλοιφές (ρετινοειδή, αζελαϊκό οξύ και κοχικό οξύ) οι οποίες δρουν ανασταλτικά ως προς τη μελανογένεση στο δέρμα και έτσι βελτιώνουν τις δυσχρωμίες. Πρόκειται για τοπική θεραπεία, η οποία όμως, αν δεν γίνει από ειδικό, μπορεί να προκαλέσει δερματικό ερεθισμό και να οδηγήσει σε υποτροπή της πάθησης.
 • Χημικά peelings: Ανάλογα με τις ανάγκες του ασθενούς ο δερματολόγος επιλέγει κάποιο peel, που περιέχει σαλικυλικό, γλυκολικό ή τριχλωροξικό οξύ. Μέσω του peeling απομακρύνεται μεν η πλεονάζουσα μελανίνη, αλλά απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην προκληθεί δερματικός τραυματισμός και να μην υπάρξει υποτροπή της πάθησης
 • Δερμοαπόξεση: Γίνεται απολέπιση της επιδερμίδας με ειδική συσκευή. Έτσι, το δέρμα αναγεννάται και αφαιρούνται τα τμήματα με τις δυσχρωμίες. Αν η δερμοαπόξεση είναι έντονη, τότε υπάρχει ο κίνδυνος εμφάνισης παρενεργειών (ερυθρότητα, τσούξιμο, ξεφλούδισμα)
 • Laser: Η ακτινοβολία του laser μπορεί να εισχωρήσει στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας και έτσι το αισθητικό αποτέλεσμα να είναι μεγάλο. Ιδιαίτερα αποτελεσματικό είναι το fractional CO2, το οποίο αντιμετωπίζει το πρόβλημα του μελάσματος στοχευμένα, χωρίς να προκαλεί τραυματισμούς στη γύρω περιοχή. Έτσι, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. Το laser όχι μόνο αποδομεί τις δυσχρωμίες, αλλά εμποδίζει και την επανεμφάνισή τους, αφού αναστέλλει για μεγάλο χρονικό διάστημα τη δράση των υπερενεργών μελανοκυττάρων. Απαιτούνται δε ελάχιστες συνεδρίες, για να δει ο ασθενής σημαντική βελτίωση.