ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ: Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την κυτταρίτιδα και τους τρόπους αντιμετώπισής της

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Καλοκαίρι σημαίνει θάλασσα, ήλιος και ξεκούραση. Όμως για πολλές γυναίκες σημαίνει ότι θα έρθουν και πάλι αντιμέτωπες με το μεγάλο φόβο τους, την κυτταρίτιδα. Η ιδέα του να φορέσουμε το μαγιό μας και να αφήσουμε το σώμα μας εκτεθειμένο στα βλέμματα της παραλίας μας προκαλεί συχνά ιδρώτα, καθώς το δέρμα μας, λόγω της κυτταρίτιδας έχει ανάγλυφη όψη και είναι γεμάτο λακουβίτσες.
Τι είναι όμως η κυτταρίτιδα και κυρίως πού οφείλεται ο σχηματισμός της; Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται, όταν σημειωθεί ανώμαλη συγκέντρωση λίπους και νερού μεταξύ δέρματος και υποδόριου ιστού, με αποτέλεσμα ο συνδετικός ιστός να χάνει την ελαστικότητά του (κολλαγόνο) και το δέρμα να αποκτά την όψη φλοιού πορτοκαλιού. Αυτή η όψη δεν είναι παρά ο συνδυασμός των αναπτυσσόμενων λιπωδών κυττάρων, που αναπτύσσονται κάτω από το δέρμα, και των ινών κολλαγόνου, που διατρέχουν την δερματική επιφάνεια. Τα διευρυμένα λιπώδη κύτταρα δημιουργούν μικρά εξογκώματα, ενώ το σφιχτό κολλαγόνο προκαλεί θρόμβωση.
Το πρόβλημα της κυτταρίτιδας αφορά κυρίως τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το σωματικό τους βάρος, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και άνδρες, που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Η εμφάνιση της παρατηρείται από την εφηβεία και μετά, ενώ τα σημεία, όπου κυρίως εμφανίζεται είναι οι μηροί, οι γλουτοί, η κοιλιά, τα μπράτσα και οι γάμπες. Είναι ένα πρόβλημα, που δεν υποκρύπτει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, ωστόσο συνιστά ένα σημαντικό αισθητικό πρόβλημα, που επηρεάζει αρνητικά τη γυναικεία ψυχολογία.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σταδιακά και, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, επιδεινώνεται συνεχώς. Τα στάδια εμφάνισης της κυτταρίτιδας είναι τα εξής:
Στάδιο 0: Το δέρμα είναι λείο σε όρθια θέση, αλλά όταν το πιέζουμε εμφανίζονται μικρές πτυχές λόγω κατακράτησης υγρών.
Στάδιο 1: Όταν πιέζουμε το δέρμα, εμφανίζονται μικρές λακκούβες, λόγω επιβράδυνσης της κυκλοφορίας του αίματος
Στάδιο 2: Εμφανίζονται τοπικά οιδήματα και έντονες λακκούβες σε όρθια στάση λόγω μειωμένης αιμάτωσης και ανεπαρκούς οξυγόνωσης του δέρματος
Στάδιο 3: Η κυτταρίτιδα είναι πλέον εμφανής σε κάθε θέση, ανεξάρτητα από το αν το δέρμα δέχεται πίεση ή όχι.

ΑΙΤΙΕΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πολυπαραγοντικό πρόβλημα, μπορεί δηλαδή να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Κυρίαρχο ρόλο παίζουν τα γονίδια και η γενετική προδιάθεση. Επίσης, σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό κυτταρίτιδας παίζει η κακή διατροφή (πλούσια σε λιπαρά) και η υιοθέτηση ιδιότυπων διατροφικών συνηθειών. Επίσης, γυναίκες με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κυτταρίτιδας είναι όσες έχουν αργό μεταβολισμό ή ορμονικές διαταραχές, καθώς επίσης και οι εγκυμονούσες. Ακόμα, ο σχηματισμός κυτταρίτιδας συνιστά ένα σύμπτωμα της διαδικασίας γήρανσης του δέρματος. Τέλος, κομβικής σημασίας είναι και η επαρκής πρόσληψη υγρών. Δέρματα αφυδατωμένα και ξηρά έχουν μεγαλύτερη τάση εμφάνισης κυτταρίτιδας.

ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΑΦΟΡΑ ΚΥΡΙΩΣ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ.

Όπως επισημάνθηκε, η κυτταρίτιδα είναι μια ενδογενής αλλαγή στη συνοχή του δέρματος, που προκαλείται από τη μη ισορροπημένη κατανομή του λίπους στο σώμα. Καθώς οι γυναίκες έχουν την τάση να συγκεντρώνουν περισσότερο λίπος σε σχέση με τους άνδρες, πλήττονται περισσότερο από την κυτταρίτιδα.

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΒΑΡΟΣ

Η κυτταρίτιδα είναι ένα αισθητικό πρόβλημα ανεξάρτητο από το σωματικό βάρος. Έτσι, εμφανίζεται τόσο σε πιο γεμάτα σώματα όσο και στις πιο αδύνατες σιλουέτες. Η διαφορά είναι ότι στα υπέρβαρα άτομα η κυτταρίτιδα είναι περισσότερο εμφανής

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΗΛΙΚΙΑ

Όσο μεγαλώνουμε το σώμα μας σταδιακά χάνει τη φυσική ελαστικότητά του, με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να γίνεται πιο εμφανής. Άρα, η γήρανση δεν προκαλεί μεν την κυτταρίτιδα, την κάνει όμως περισσότερο αισθητή

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ

Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας παίζει η ενυδάτωση, καθώς η επαρκής κατανάλωση νερού βοηθά στην αποβολή των τοξινών από το σώμα. Επίσης, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, πλούσιας σε φρούτα, λαχανικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, και η αποφυγή της υπερβολικής ζάχαρης και των λιπαρών τροφών και η μείωση του αλατιού και της κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να βοηθήσουν τον οργανισμό να κατανέμει πιο ισορροπημένα το λίπος στο σώμα. Ασφαλώς, σημαντικό ρόλο παίζει και η άσκηση, αφού η καθιστική ζωή θεωρείται επιβαρυντικός παράγοντας.
Όταν, όμως, το πρόβλημα της κυτταρίτιδας είναι έντονο και εκτεταμένο, τότε σημαντική βοήθεια μπορεί να δώσει η κοσμητική ιατρική, η οποία μπορεί να προσφέρει πολλές θεραπείες μείωσης της κυτταρίτιδας.

Ελπίζουμε το άρθρο να σας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες.
Πατήστε το κουμπί για να δείτε όλα τα άρθρα μας!