Θηλωματα

Τα θηλώματα είναι καλοήθη επιθηλιακά ογκίδια του δέρματος. Κατά κανόνα είναι μικρού μεγέθους, στρογγυλά, άμισχα ή έμμισχα, με λεία ή μυρμηγκιώδη όψη.

Ποικίλες είναι και οι χρωματικές αποχρώσεις τους (χρώμα του δέρματος, ροδαλό, καστανό ή σκούρο καφέ). Όπως οι μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα, έτσι και τα θηλώματα είναι συνηθισμένες μορφές του ιού HPV.

ΘΗΛΩΜΑΤΑ: ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΕΣ «ΚΡΕΑΤΟΕΛΙΕΣ»!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ!

ΘΗΛΩΜΑΤΑ

  • ΚΡΥΟΠΗΞΙΑ

  • LASER CO2

  • ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΦΑΙΡΕΣΗ

Σ ε αντίθεση, όμως με τις μυρμηγκιές και τα κονδυλώματα, τα θηλώματα δεν είναι τόσο εύκολα μεταδιδόμενα και προκαλούνται από στελέχη του ιού χαμηλού κινδύνου (HPV 6 και ο HPV 11).

Η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος από τον ιό των θηλωμάτων εξαρτάται από το πόσο ισχυρό είναι το ανοσοποιητικό του σύστημα.

Άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, άτομα με πρόβλημα παχυσαρκίας και άτομα που υποφέρουν από ζαχαρώδη διαβήτη είναι πιο ευάλωτα.

Μετά την μόλυνση πάντως από τα συγκεκριμένα στελέχη του ιού HPV, τα θηλώματα δεν εμφανίζονται άμεσα, καθώς μπορεί να περάσουν έως και τρεις μήνες μέχρι να εμφανιστούν. Εξάλλου, κατά κανόνα τα θηλώματα είναι ασυμπτωματικά.

Παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση τους είναι η υγρασία και η τριβή. Γι’ αυτό και τα θηλώματα συνήθως εντοπίζονται σε ζεστές και υγρές περιοχές του σώματος, όπου υπάρχει αυξημένη τριβή (λαιμός, μασχάλες, κάτω από το στήθος, βλέφαρα, βουβωνική χώρα).

Τα θηλώματα, πέρα από την αντιαισθητική τους όψη, δεν προκαλούν ιδιαίτερα προβλήματα στους ασθενείς.

Χρειάζεται, όμως, ιδιαίτερη προσοχή να μην τραυματιστούν ή ερεθιστούν, γιατί τότε υπάρχει κίνδυνος να πολλαπλασιαστούν και να μεγαλώσουν σε μέγεθος, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες μετάδοσής τους και σε αλλά σημεία του σώματος.

Γι’ αυτό είναι σημαντικό από τη στιγμή που θα εμφανιστούν τα θηλώματα να αποφεύγεται η χρήση σφουγγαριού και ξυραφιού στις μολυσμένες περιοχές, ώστε να μην υπάρχει τριβή και ερεθισμός. Ακόμα, συνίσταται η αποφυγή κοσμημάτων σε περιοχές με θηλώματα. Τέλος, ο εμβολιασμός για τον ιό HPV λειτουργεί προληπτικά, αφού προστατεύει από τους τύπους HPV 6, 11, 16, 18.

Η αφαίρεση των θηλωμάτων γίνεται κυρίως για αισθητικούς λόγους, αφού από ιατρικής απόψεως είναι απόλυτα καλοήθεις όγκοι του δέρματος.

Επίσης, είναι πιθανόν ο δερματολόγος να προτείνει την αφαίρεση τους για προληπτικούς λόγους, ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα δυσπλασίας.

Οι κυριότερες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση των θηλωμάτων είναι:

  • Κρυοπηξία: Είναι μια μη επεμβατική μέθοδος κατά την οποία χρησιμοποιείται υγρό άζωτο πάνω στη βλάβη. Έτσι, ψύχονται οι παθολογικοί ιστοί του δέρματος και τα θηλώματα εξαλείφονται πλήρως. Είναι μια θεραπεία αποτελεσματική, γρήγορη, ανώδυνη, με μηδενικό χρόνο αποθεραπείας, ιδανική για όλες τις ηλικίες και οικονομικά προσιτή. Το μειονέκτημα είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αφήσει κάποιο σημάδι.
  • Laser CO2: Η ενεργεία του laser στοχεύει αποκλειστικά πάνω στη βλάβη, χωρίς να τραυματίζει τη γύρω περιοχή. Έτσι, τα θηλώματα αφαιρούνται σε μια μόλις συνεδρία ανώδυνα, αναίμακτα και χωρίς να μένει κανένα σημάδι ή ουλή. Η συγκεκριμένη θεραπεία είναι εξαιρετικά αποτελεσματική κυρίως για τα μικρά θηλώματα και έχει μηδενικό χρόνο αποθεραπείας
  • Χειρουργική αφαίρεση: Είναι μια μέθοδος, που χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις μεγάλου μεγέθους θηλωμάτων ή σε περιπτώσεις που αυτά έχουν εξελιχθεί σε ακροχορδώνες ή κρεμάμενη τέρμινθο. Είναι μια θεραπεία πλήρους εξάλειψης του προβλήματος, που γίνεται με τοπική αναισθησία και μια πολύ μικρή τομή.