ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΗ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ: ΕΝΑ ΕΠΙΜΟΝΟ ΚΑΙ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Ποια είναι τα αίτια της αυξημένης τριχοφυΐας και πώς μπορούμε να απαλλαγούμε οριστικά από αυτήν;

ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ / ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

Η τριχοφυΐα είναι ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί όλους. Άνδρες και γυναίκες έχουν ξοδέψει πολλές ώρες και πολύ χρήμα, προσπαθώντας να απαλλαγούν από τις τόσο ανεπιθύμητες τρίχες του σώματός τους, καταφεύγοντας μάλιστα μερικές φορές ακόμα και σε πολύ επώδυνες μεθόδους αποτρίχωσης. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η ανεπιθύμητη τριχοφυΐα συνιστά ένα από τα κυριότερα αισθητικά προβλήματα της εποχής μας, η αλήθεια είναι ότι οι τρίχες είναι ένα βιολογικό υλικό, απαραίτητο για την φυσική προστασία του οργανισμού μας, καθώς σύμφωνα με την επιστήμη αποτελούν έναν φυσικό μηχανισμό προειδοποίησης και άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού κατά των παράσιτων και των εντόμων που απειλούν το ανθρώπινο δέρμα. Παρ’ όλα αυτά για τον σύγχρονο άνθρωπο η αυξημένη τριχοφυΐα, ιδίως σε ορατά σημεία του σώματος είναι κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό.

ΤΑ ΜΕΡΗ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

Τι είναι όμως οι τρίχες; Πρόκειται για κεράτινους, στέρεους, εύκαμπτους και ελαστικούς σχηματισμούς που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρη την επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος. Αποτελούνται από τη ρίζα, που περιβάλλεται από τον θύλακα και βρίσκεται μέσα στο χόριο, και το στέλεχος, που προεξέχει πάνω από την επιδερμίδα. Το περιτρίχιο, το εξωτερικό μέρος της τρίχας, αποτελείται από κύτταρα κερατίνης, ο φλοιός, το μεσαίο και παχύτερο μέρος της, αποτελείται από κύτταρα μελανίνης και ο μυελός της τρίχας, το εσωτερικό τμήμα της, περιέχει κερατίνη και φυσαλίδες αέρα.

ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΩΝ ΤΡΙΧΩΝ

Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική μορφή τριχών, που εξαρτάται από το φύλο του, την ηλικία του, τη φυλή του και την περιοχή του σώματος, όπου βρίσκονται. Με βάση το μέγεθος τους, οι τρίχες διακρίνονται σε α)μακριές και παχιές, β)χνοώδεις ή χνούδι και γ)κοντές

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΣ ΤΡΙΧΑΣ

Οι τρίχες δεν αναπτύσσονται συνεχώς και ταυτοχρόνως. Κάθε τρίχα έχει τον δικό της κύκλο ανάπτυξης και, μάλιστα, υπολογίζεται ότι κατά τη διάρκεια της ζωής τους οι τρίχες ακολουθούν περίπου 25 – 30 διαδοχικούς κύκλους ανάπτυξης, καθένας από τους οποίους έχει τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση είναι η αναγενής. Είναι η περίοδος ανάπτυξης της τρίχας και διαρκεί 2 – 6 χρόνια. Η δεύτερη φάση είναι η καταγενής, που διαρκεί λίγες εβδομάδες. Στη φάση αυτή σταματά η ανάπτυξη της τρίχας και προετοιμάζεται η πτώση της. Η τρίτη φάση είναι η τελογενής, που διαρκεί 3 – 6 εβδομάδες. Στη φάση αυτή αναστέλλεται η τριχοφυΐα και τα τριχοθυλάκια εξασθενούν και τελικά πέφτουν.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των τριχών του ανθρώπινου σώματος βρίσκεται στην αναγενή φάση. Ένα ποσοστό 10 – 15% βρίσκεται στην καταγενή φάση και μόλις 1 – 3% των τριχών βρίσκεται στην φάση της πτώσης. Τα στοιχεία αυτά εξηγούν γιατί η τριχοφυΐα συνιστά ένα τόσο επίμονο και δύσκολο στην αντιμετώπιση του αισθητικό πρόβλημα και επιπλέον αποδεικνύουν ότι η μόνη πραγματικά αποτελεσματική μέθοδος αποτρίχωσης, με οριστικά αποτελέσματα, είναι η αποτρίχωση με laser, η οποία καταστρέφει τους θύλακες της τρίχας στην αναγεννητική τους φάση, ανακόπτοντας το φυσικό κύκλο της τρίχας.

ΑΥΞΗΜΕΝΗ ΤΡΙΧΟΦΥΪΑ

Η μεγαλύτερη επιφάνεια του ανθρώπινου σώματος καλύπτεται από ένα λεπτό χνούδι, που δεν προκαλεί ενόχληση. Όταν όμως αντί για χνούδι αναπτύσσονται σκούρες, σκληρές και παχιές τρίχες, σε μέρη του σώματος, που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε να είναι άτριχα, τότε η τριχοφυΐα καθίσταται ένα ανεπιθύμητο πρόβλημα, που απασχολεί άνδρες και γυναίκες. Η αυξημένη τριχοφυΐα συνδέεται με δυο νοσήματα, την υπερτρίχωση και τον δασυτριχισμό.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΥΠΕΡΤΡΙΧΩΣΗΣ

Η υπερτρίχωση αφορά και τα δυο φύλα και αναφέρεται στην ύπαρξη έντονης τριχοφυΐας σε διαφορά μέρη του σώματος με φυσιολογική όμως κατανομή βάσει φύλου. Τα αίτια της μπορεί να είναι:

 • Υπερβολική ευαισθησία των θυλάκων των τριχών στα ανδρογόνα, τα οποία όμως εκκρίνονται σε φυσιολογικά επίπεδα για το κάθε φύλο
  αυξημένα επίπεδα παραγωγής ανδρογόνων ορμονών στο αίμα λόγω ενδοκρινικών παθήσεων
 • Λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως αντισυλληπτικά, ορμόνες, αναβολικά, κορτιζόνη κ.α.
 • Αυξημένη βάρος – παχυσαρκία
 • Εμμηνόπαυση
 • Κληρονομικά

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΥΤΡΥΧΙΣΜΟΥ

Ο δασυτρυχισμός είναι ένα νόσημα που αφορά αποκλειστικά τις γυναίκες και οδηγεί στην εμφάνιση σκούρων και σκληρών τριχών, «ανδρικού τύπου», σε διάφορα σημεία του γυναικείου σώματος. Εντονότερα, όμως, το πρόβλημα εντοπίζεται στο πρόσωπο (πηγούνι, άνω χείλος και παρειές), γύρω από τις θηλές του στήθους, στο στέρνο, στο εσωτερικό των μηρών και στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν δασυτρυχισμό είναι οι εξής:

 • Φαρμακευτικοί: λήψη κορτικοστεροειδών. ανδρογόνων, προγεστερόνων, αντικαταθλιπτικών κ.α.
 • Φυλετικοί
 • Συγγενείς: αυξημένος αριθμός υποδοχέων ανδρογόνων
 • Ενδοκρινολογικοί: πολυκυστικές ωοθήκες, παθήσεις των επινεφριδίων, θυρεοειδής.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΠΟΤΡΙΧΩΣΗΣ

Καθώς το πρόβλημα της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας απασχολεί πολλούς ανθρώπους έχουν επινοηθεί ποικίλες μέθοδοι αποτρίχωσης. Αποτριχωτικές μέθοδοι, όπως το κερί, το νήμα, το ξυράφι, οι αποτριχωτικές μηχανές και οι αποτριχωτικές κρέμες έχουν προσωρινά μονάχα αποτελέσματα και πολλές φορές είναι επώδυνες, χρονοβόρες και προκαλούν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως θυλακίτιδα και ερεθισμούς. Αντίθετα, μόνιμα και οριστικά αποτελέσματα μπορεί να προσφέρει μονάχα η αποτρίχωση με laser, η οποία καταστρέφει τις τρίχες οριστικά, χωρίς πόνο και ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Ελπίζουμε το άρθρο να σας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες.
Πατήστε το κουμπί για να δείτε όλα τα άρθρα μας!